Nyheter, storys & projekt

Konferens: Future for the Past

Internationell konferens 12-14 February 2018 på Svenska Institutet i Aten, Grekland

Konferensen är finansierad av initieringsmedel från Riksbankens Jubileumsfond och organiseras av Humlab, Umeå universitet tillsammans med Centrum för kritiska kulturarvsstudier, Göteborgs universitet.

Kontaktperson: Anna Foka, Humlab

Future for the Past (Digital transduction and visualization of historical materials)

Historiker och arkeologer fokuserar gradvis mer på digital transduktion av texter och material. Reporitorier, databaser, 3D-artefakter, fördjupade miljöer, interaktiva kartor och dataspel är vilka det förflutna för närvarande reproduceras och förmedlas. Med tanke på att digitalisering skapar en representation som delar några av attributen till ett original, är syftet att utforska de estetiska, politiska, ekonomiska och (im) materiella dimensionerna av digitalisering och ytterligare visualisering av tidigare texter och material.

Teman vid konferensen omfattar: 1. Visualisering av gränssnitt: digitaliserade manuskript och interaktiva kartor; 2. Augmented, Virtual, Gaming och Mixed Media; 3. Implementering, infrastruktur, politik och medborgarvetenskap (dvs. arkiv, kreativ och kulturarv).

Förutom akademiska framsteg kommer konferensen att använda den unika miljön vid Institutet för Aten och dess omgivningar (ett brett utbud av museer och förvar i närheten av arkeologiska platser) för att överbrygga humanistiska frågor med företagsledning (kreativ och kulturell industri, turism, och reklam). Workshopen syftar till att kontextualisera digitalisering inom akademi, museer/kulturinstitutioner och turism, reenaktorer och allmänheten.

Konferensprogram (pdf)